29 juni 2012

Don efter person

I början av juni var jag och pappa och gjorde ett reportage om en 1700-talsgård (jag ska nog visa någon bild därifrån vid ett annat tillfälle). Gården hade många byggnader, detta var det gamla dasset. Det är helt klart don efter person! Bor man ståndsmässigt måste man ju ha ett motsvarande dass. Ja, vi bor i ett gammalt torp och ni förstår att det gamla utedasset vi har kvar här är inte mycket att hänga i julgranen..


I en lund av gamla ädellövsträd från början av 1800-talet låg det här utedasset, på betryggande avstånd från boningshuset. Tänk att man byggde dass med valmade tak! Uppenbarligen är det också två separata utrymmen... Jag hade velat gå in och titta hur det såg ut inuti men det fanns inte möjlighet till det, tyvärr.

Nu önskar jag att sommaren tar fart som bara den, bilden ger mig i alla fall en sådan otrolig sommarkänsla i och med all hundkex i blom framför ett rött litet hus...

27 juni 2012

Det doftar

Idag har solen visat sig lite igen och genast söker man sig utomhus! Det är så härligt att sitta ute nu och känna alla underbara dofter. Rosor, pioner, kryddor...

Rosmarin bara en armlängds avstånd från grillen är perfekt!
I nummer 6/2012 av Livet på landet, som finns ute nu, har jag och Lotta med reportaget från Bittans trädgård som tidigare publicerats i Norge. Det svenska reportaget har dock som bonus Bittans "lissfarlia kakor" (småländska för "livsfarliga kakor", helt enkelt så grymt goda kakor att man håller på att gå åt...) Här hittar du Bittans blogg förresten, och här ser du några bilder från den fina trädgården på bergssluttningen!

22 juni 2012

Midsommar

Glad midsommar på er alla!!! Som vanligt är ju midsommarblomsterna nästan överblommade, men jag har tur att jag har ett antal olika sorters nävor i trädgården som påminner om den. Den här sorten heter "Biokovo". Liten och söt kusin till midsommarblomster!

21 juni 2012

Årets ljusaste

Tänk, idag är det årets ljusaste dag. Jag tycker inte det är länge sedan det var årets mörkaste dag. Ett ålderstecken kanske, att tiden går så fort? Nu vill jag att tiden ska stanna, jag hinner ju inte njuta så mycket som jag vill!

Vi har tända ljus på kvällarna trots att det är sommar. För min del kan jag ha det året runt! Nu har äntligen rosorna börjat blomma också, först ut är som vanligt "Finlands vita ros" (Rosa plena), på bilden, och idag såg jag att ljusrosa och vackra "Stanwell Perpetual" hade slagit ut också.



Nu väntar en hel del städning och lite matlagning ikväll inför midsommarafton imorgon! Jag tror till och med jag ska duka i matsalen redan ikväll, för att bara kunna ägna morgondagens förmiddag åt att göra blomsterkrans, bordsdekoration och slänga ihop en potatissallad...

18 juni 2012

Sommarfin

Ute i butik finns nu Livet på landet nr 6/2012 med ett reportage om hur du gör ditt eget sommar-spa. Det är duktigaste Lotta som har fotat de sköna bilderna och jag fick äran att skriva texten.

Foto: Anne-Charlotte Andersson

16 juni 2012

Finns det i Sverige?

Jag håller på att leta efter de här vackra rostygerna från Cabbages & Roses, men det verkar inte som om det går att få tag på dem i Sverige? Därför kommer här en efterlysning... alla tips på varifrån man kan beställa dem mottages tacksamt (bortsett från den engelska webshoppen)! Jag har satt ihop ett litet kollage på bilder så ni ser hurdana tyger jag menar. Har fått en idé om att jag ska sy kuddar och en liten hissgardin till vårt sovrum i något av dessa tyger för att addera en liten gnutta färg. Vårt sovrum går annars mest i vitt och grått så det kan behöva mjukas upp lite.

Bilder från Cabbages & Roses och från Pinterest, i egengjort kollage.

13 juni 2012

Vackert och somrigt

Föll för dessa vackra bilder från Sköna hem. Somrigt så det förslår, precis "min" färgskala och sköna, nötta saker på bilderna!




 Alla bilder är lånade från Sköna hem. Foto: Martin von Brömssen, styling: Marie Delice Karlsson & Helena Strauss.


08 juni 2012

Mina små grå

Jag har många "små grå". Hjärnceller, jovisst några är nog kvar, och så finns det två skimmelfärgade ston och en hel flock med gotlandsfår här. Fast de små grå jag tänker på nu är mina grå måbler i olika varianter. Häng med på fotosafari och få veta mer...


Det här är en av de första grå möblerna jag fick/skaffade. Skåpet består av två lösa delar som från början egentligen inte hör ihop med varandra. Det kommer från min pappas antikaffär och jag och Sn fick det när vi flyttade in här på Mosshult, nämligen 2001. Skåpet är från början av 1800-talet men det är senare ommålat (det var dock redan gjort såhär innan vi fick det). Det här skåpet står i vardagsrummet och jag använder det till att förvara likörer och whisky (övre delen) och bordslinne (i de undre lådorna). Jag sitter ofta med datorn här när snedklaffen är nedfälld. Ett mycket användbart skåp, med andra ord!


Här är ytterligare ett skåp som hittade hem till mig via pappas antikaffär. Då var det i ganska eländigt skick. Baksidan bestod av en masonitskiva och dörrarna var från början helt av trä. Det fanns inga hyllplan Genom Lennart på Qvarnarps byggnadsvård fick det en baksida av tjocka, gamla plank och som dörrspeglar sattes gammalt handblåst fönsterglas in. Som hyllplan användes också gamla brädor som handhyvlades med en profilhyvel i framkant för att få en fin "finish". Sedan målade jag om det utanpå i Alcros nyans "Duva", en ljust varmgrå färg. Inuti blev det vitt. Nu är det vårt vitrinskåp i matsalen och här förvaras finservis, kristallglas och diverse uppläggnings- och tårtfat.


De här bilderna visar faktiskt två grå favoriter, men den grå karljohanssoffan sticker bara fram lite i framkant och den kan ni läsa mer om här. Skåpet är ett litet och behändigt skåp med nätta mått som dock också var en riktig bedrövelse när jag först bytte mig till det från pappa. Illaluktande och fullt med fågelbajs, blä, ingen munter syn! Våra insatser på skåpet har varit att byta ut masonitbakskivan till massiva plank, ändra om hyllorna invändigt och nytillverka några som saknades (i gammalt trä och med profilhyvling framtill), hitta nyckel och nyckelbricka som passade till låset. Den äckliga lukten fick jag bort genom att ställa outspädd ättika i en burk i skåpet (och låta det stå så i flera veckor!). Sedan målades det utvändigt i en kulört som heter Pidgeon Grey från Alcro och inuti med kritvitt. Just nu står skåpet i matsalen och det rymmer mina pysselgrejor.


Den här chiffonjén köpte jag avlutad på Blocket. Den är ungefär från 1850-1860. Chiffonjén var i fint skick i träet, så det enda jag har gjort med den är att måla den i en ljusgrå linoljefärg, nyansen Grå umbra, från Gysinge byggnadsvård. Den saknade helt lås och nyckelhålsbrickor och här har jag satt dit nytillverkade sådana i mässing i gustaviansk stil. Även dragringarna är i mässing, de befintliga beslagen (ej original) var i jugendmodell och av blank mässing vilket inte passade mig. Chiffonjén står i vårt sovrum och här förvarar jag bäddtextilier i lådorna och allsköns små prylar i de många lådorna bakom den övre klaffen. Du hittar mer information om projektet här.


Här är den sista grå möbeln jag tänkte visa idag, det söta lilla bordet jag köpte från Herbret Antik och som väl är från slutet av 1800-talet. Det står i vårt vardagsrum och används som sidobord. Jag gillar det i sin enkelhet, det är lite klumpigt och provinsiellt, absolut ingen "finmöbel", men det är just det fina i kråksången! Det har inte originalmålningen kvar men många bord från den här tiden hade just gråmålat underrede och svartmålad skiva, så färgsättningen är inte hämtad ur tomma intet.

 
*

Vad jag vill visa med det här inlägget är, att man inte alls behöver köpa möbler som är vackra från början. Det går att hitta på rätt mycket med bedrövliga individer... Min devis är att köper man något som är billigt för att det är i dåligt skick, så behöver man inte heller ha dåligt samvete för att man ger sig på möbeln med färg, ny inredning eller liknande, man förstör ju knappast någon fin "originalmöbel" ändå. Av de här fem möblerna är det bara den första (skåpet med rundat krön) och den sista (det lilla bordet) som jag har köpt i färdigt skick. De andra, liksom andra möbler vi har hemma och som jag inte visar nu, har vi lagt ner rätt så många timmar på för att få skapliga genom att bättra på snickerier, byta ut lister eller hyllplan, målat om och satt dit andra beslag. 

 

05 juni 2012

Prinsessan på ärten


Numera sover jag som en prinsessa sedan jag har köpt Tempurs huvudkudde ”Sonata”. Efter att ha vaknat i flera veckor och haft ont i nacke och axlar, med huvudvärk som ett brev på posten senare under dagen, var jag tvungen att göra något radikalt. Jag köpte den dyraste kudde jag någonsin har köpt, prydnadskuddar inkluderade… Nu sover jag på den här njurformade, tunga kudden och vaknar ”rak i nacken” utan huvudvärk! Jag fick införskaffa en likadan till S också och han är lika nöjd som jag. De är värda varenda krona… och jag kan säga att det är stor skillnad mot Ikeas ergonomiska kuddar (det hade jag tidigare) mot en ”äkta” från Tempur.
(Bild från Tempurs hemsida.)

Nu skulle jag behöva ha in lite åsikter om madrasser och sängar av er. Vi är nämligen på gång att byta ut våra sängar.  I dagsläget har vi det som för tio år sedan var Ikeas dyraste resårbotten (2 st 90x200) + en bäddmadrass med latexkärna på 7 cm (180x200). Nu när vi har skaffat Tempurkuddarna undrar man ju hur det skulle vara att ha en Tempurmadrass, men den är ju minst sagt dyr om man ska ha dubbelsängsvarianten. Vad har ni för något, och är ni nöjda med det? Hur står sig andra tryckavlastande madrasser sig mot Tempur, jag vet att det finns ett antal olika ”märkeskopior"?

Uppdatering 2012-06-08: Sabina, du som undrade om man kan ha armen under kudden... svaret är nog att man inte kan det, men jag har också haft (o)vanan att sova med armen under kudden tidigare och jag har lyckats vänja mig av med det med hjälp av den här kudden!

04 juni 2012

Olika stadier av vitt


Återigen levererar tidningen Antik & Auktion ett reportage helt i min smak, det har varit några riktigt bra under senaste året. Det senaste är ett reportage från Barbro Grandelius hem utanför Ystad där möbler i "olika stadier av vitt" befolkar rummen. Bilden har jag hämtat från Antik & Auktions blogg, Antikbloggen.